Heks en wiki

de heksen wiki van moonchildren

Heks en wiki – S

Wat is Sjamanisme?

Sjamanisme is het aanwenden van de spirituele wereld om te vragen om hulp of advies. Het Sjamanisme is nog terug te vinden in kleine bevolkingsgroepen in o.a. Siberië, Afrika en het Amazonegebied, maar de magie en rituelen ervan worden ook (aangepast) toegepast in andere delen van de wereld.

Wat is een Sjamaan?

Een individu in staat om – in een trancetoestand – te ‘reizen naar de spirituele wereld’. Deze trance wordt vaak begeleid door ritmische geluiden van bijvoorbeeld een (Sjamanen)drum. De Sjamaan communiceert met de spirituele wereld – en vraagt deze om antwoorden of hulp, bijvoorbeeld wanneer iemand kampt met een mentaal of lichamelijk ziektebeeld. In algemene zin is een Sjamaan iemand die over de juiste tools, kennis en ervaring beschikt om te communiceren met de spirituele wereld.

Wat zijn spreuken?

Woorden, zinnen of formules die een bepaalde intentie laten uitkomen of een gebeurtenis laten plaatsvinden. Spreuken zijn er in veel verschillende vormen, maten en uitvoeringen. Ze worden o.a. gebruikt om bescherming, geld of heling te vragen, maar ook om anderen wat (negatiefs) toe te wensen.  

Wat is sympathische magie?

Sympathische magie is de naam voor magie, welke als uitgangspunt heeft dat alles in het universum met elkaar is verbonden. Het hoofgedachtegoed binnen de sympathische magie is dat elk klein onderdeeltje, hoe insignificant lijkend ook, invloed uitoefent op het grotere geheel. Binnen deze vorm van magie worden ook verbindingen gemaakt tussen objecten o.b.v. bijvoorbeeld kleur en gelijklijkendheid. Binnen de kunst van genezen werden ook andere verbindingen gemaakt. Zo werd bijvoorbeeld psychologische gesteldheid gekoppeld aan genezing, wat een wezenlijke rol speelt, maar ook kruiden aan bepaalde ziektes, kleuren aan bepaalde ziektes en werd gebruik gemaakt van het getij, nummers en stand van de zon of maand. Zo moesten er op bepaalde momenten bijvoorbeeld kruiden verzameld worden, op een specifieke manier , door een specifiek persoon, met specifiek hulpmiddel. Dit proces maakte onderdeel uit van een ritualistische benadering van een remedie. Zo waren er vele uiteenlopende rituelen en benodigdheden, welke paste bij specifieke situaties of ziekten.

Wat is het Satanisme?

Het Satanisme is een spirituele overtuiging die gericht is op de vrijheid van een individu, waar Satan, in tegenstelling tot bij de Christelijke kerk, juist als symbool / helper gezien wordt van spirituele vooruitgang. Later werd hier zelfs een religie van gemaakt met een eigen kerk, als tegenhanger van de overtuigingen van het Christendom.

Binnen het Satanisme is er nog een onderverdeling te maken tussen traditioneel en modern Satanisme

Het Satanisme is moeilijk accuraat samen te vatten in een kort kopje. Wil je meer weten? Dan raden we je aan om een van bovenstaande links of Google te raadplegen.

Heks en wiki – T

Wat is het tarot?

Een van de meest bekende vormen van divinatie d.m.v. het lezen van kaarten / kaartleggingen. Een set bestaat uit twee verschillende subsets met in totaal 78 kaarten. De ‘Kleine Arcana’ is een set met 56 kaarten, bestaande uit 56 kaarten.

De eerste subset heet de ‘Kleine Arcana’. Deze lijkt op wat je zal kennen als speelkaarten, maar i.p.v. ruiten, harten, klaveren en schoppen heten de categorieën: staven, bekers, zwaarden en schijven. Elke kleur heeft 10 kaarten met nummers en vier met ‘plaatjes’, deze plaatjes-kaarten worden ook wel hofkaarten genoemd – en bestaan uit: prins, prinses, koningin en ridder.  

De tweede subset heet de ‘Grote Arcana’. Deze set bestaat uit 22 kaarten. Deze kaarten bestaan uit zowel symbolen en plaatjes, welke genummerd zijn van 0 (Dwaas) tot 21 (Universum). Deze kaarten representeren de energieën van het universum. 

Bij een Tarot legging wordt er vanuit gegaan dat de kaart die gelegd wordt matcht met de energie van degene die een vraag stelt, waarmee middels symboliek antwoord gegeven wordt op de vraag die gesteld wordt. De manieren waarop leggingen toegepast worden lopen uiteen. Tarot is net als bij andere specifieke vormen van magie iets waar je feeling mee moet hebben, Deze heb ik zelf echter niet. Daarom leg ik kaart aan de hand van het Keltisch kruis of de windrichtingen

Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam.

Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Vivamus magna justo, lacinia eget consectetur sed

Heks en wiki – U

Volg ons op